Treceți la conținutul principal
nonehand washing

Cum să vă spălați mâinile

Spălatul pe mâini: Ce să faceți și ce să nu faceți. O modalitate ușoară de a preveni infecțiile este spălatul pe mâini. Aflați când trebuie să vă spălați pe mâini și cum să faceți acest lucru în mod eficient.

Spălarea mâinilor este ușor de realizat și reprezintă cea mai bună modalitate de a preveni răspândirea bolilor. Aflați când și cum să vă spălați pe mâini, și primiți sfaturi despre cum să îi învățați pe copii să facă acest lucru.

Când trebuie să vă spălați pe mâini?

Mâinile ating multe suprafețe (și posibil și multe persoane) de-a lungul zilei și în consecință intră în contact cu o mulțime de bacterii și virusuri. Este o bună practică să vă spălați frecvent pe mâini pe parcursul zilei, dar asigurați-vă că și copiii se spală pe mâini, în special în aceste momente cheie: 

 • După folosirea toaletei. 
 • Înainte, în timpul și după ce pregătiți mâncarea. 
 • Înainte de a mânca. 
 • După ce vă suflați nasul, după ce tușiți sau strănutați. 
 • După ce duceți gunoiul. 
 • După ce atingeți animalele sau după ce atingeți reziduuri animale. 
 • Înainte și după ce îngrijiți o persoană bolnavă sau rănită.
none

Cum să vă spălați pe mâini:

 1. Udați-vă mâinile cu apă caldă curată de la robinet. 
 2. Aplicați o cantitate mică de săpun, de exemplu 2 pompițe de Dettol Hand Wash și săpuniți-vă bine. 
 3. Frecați mâinile viguros cu săpun de mâini timp de 20 de secunde. Efectuați această acțiune fără apă și vă încurajăm să opriți și robinetul. Nu uitați să spălați bine și dosul palmei, zona dintre degete, degetul mare și zona de sub unghii. 
 4. Clătiți bine. 
 5. Uscați mâinile cu un prosop uscat sau cu uscătorul de mâini. 
 6. Folosiți prosopul sau cotul pentru a închide robinetul. 

 

Cum să învățați copiii să se spele pe mâini

Spălatul mâinilor este esențial pentru sănătatea copiilor dumneavoastră. Aceștia împrumută creioane la ore, fac schimb de sandwich-uri, beau apă de la țâșnitoare - deci transmit mulți germeni când sunt la școală - dar și în afara școlii. Asigurați-vă că știu cum să se spele pe mâini, urmând aceste sfaturi: 

 • Spălați-vă pe mâini împreună cu copiii, pentru ca aceștia să vadă cum se face. 
 • Asigurați-vă că ajung cu ușurință la chiuvetă. Pregătiți un scăunel pe care să se ridice dacă este nevoie. 
 • Învățați-i să cânte de două ori „mulți ani trăiască” sau să spună alfabetul atunci când se spală pe mâini, ca să nu se grăbească să termine. 
 • Amintiți-le copiilor că este important să se spele pe mâini frecvent pe parcursul zilei, nu doar înainte de masă și după ce se duc la baie. 
 • Faceți activitatea distractivă folosind tipuri diferite de săpun sau transformând-o într-o adevărată experiență  

Spălarea mâinilor este rapidă și ușoară și este una dintre cele mai eficiente modalități de prevenire a bolilor. Adoptați acest obicei simplu și ajutați la protejarea sănătății copiilor dumneavoastră. Încercați să o includeți în stilul dumneavoastră de viață - lăsați-vă un bilet sau puneți-vă un memento pe telefon - pentru a vă asigura că acest obicei sănătos devine o parte a rutinei dumneavoastră zilnice. 

Expertiza noastră